ΑΝΩ ΣΟΥΒΑΛΑ – ΑΝΩ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ

Η Άνω Πολύδροσος ή Άνω Σουβάλα, είναι το παλιό χωριό το οποίο καταστράφηκε από σεισμό το 1870 και ανάγκασε τους κατοίκους του να κατέβουν στον κάμπο και να δημιουργήσουν την σημερινή Πολύδροσο. Το χωριό σήμερα αποτελεί ένα μικρό παράδεισο σε υψόμετρο 800μ. χωρίς τουριστική ανάπτυξη, έτοιμο να σας κατακτήσει με την ηρεμία του και το φυσικό του κάλλος.

Αξιοθέατα
Στη πλατεία του χωριού σε ένα καταπράσινο τοπίο θα δείτε την εκκλησία της Κυργιάς Παναγίας ή Κυράς των Αγγέλων.
Στο φαράγγι του Ξηριά βρίσκεται το σπήλαιο Κοντύλως με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Στην τοποθεσία Μαντάμια λειτούργησε το 1924 υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που ηλεκτροδότησε ολόκληρο το χωριό. Στην περιοχή δούλευαν οι φημισμένοι μαχαιροποιοί που έφτιαχναν τα περιζήτητα σουβαλιώτικα μαχαίρια.

Επίσης μπορείτε να δείτε τον Πύργο των Μανταμιών που βρίσκεται πάνω σε απόκρημνο βράχο και χρησιμοποιήθηκε για οχυρό κατά τον μεσαίωνα.

Τέλος οι βόλτες στα σοκάκια και τα μονοπάτια του χωριού, συντροφιά με το κελάρυσμα των νερών και τις μυρωδιές από τις μηλιές, τις καστανιές, τα έλατα και τα πεύκα, θα σας μαγέψουν.

Η Άνω Πολύδροσος απέχει:
188 χλμ. από την Αθήνα
11 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού (θέση Φτερόλακκα)
6 χλμ. από την Πολύδροσο
20 χλμ. από την Αγόριανη
37 χλμ. από την Αράχωβα

Μόνο 2 ώρες από την Αθήνα, στους πρόποδες του καταπράσινου Παρνασσού, στο γραφικό χωριό Πολύδροσος, δημιουργήθηκε ο ξενώνας “Δρυάς”.